Πως μπορείτε να νοικιάσετε το ακίνητό σας μέσω της AirBnB

Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το σπίτι ή τα διαμέρισμά τους, λαμβάνοντας ένα επιπλέον εισόδημα από αυτό, μέσω της πλατφόρμας AiBnB.

Τι είναι η AirBnB και σε ποιους απευθύνεται

H πλατφόρμα εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων AirBnB (σημαίνει Air Bed and Breakfast) δημιουργήθηκε το 2008 και απευθύνεται κυρίως σε ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά σε ένα πιο φιλικό και ανεξάρτητο χώρο, όπως είναι ένα σπίτι, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν μία πιο οικεία και άνετη εμπειρία διαμονής.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες αυτοί διαμένουν συνήθως για πολύ περισσότερο από μία ημέρα και είναι περισσότεροι από ένα άτομο, οπότε αναζητούν μία πιο συμφέρουσα οικονομικά γι’αυτούς λύση.

Βεβαίως, υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να ζήσουν μία διαφορετική και πιο ιδιαίτερη εμπειρία, οι οποίοι επιλέγουν για παράδειγμα, ένα σπίτι σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή κοντά σε βουνό, επιτρέποντάς τους να επιδοθούν σε δραστηριότητες και να βιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από την καθημερινότητά τους.

Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες κάθε τύπου ακινήτου, σπίτι ή διαμέρισμα, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, έχουν την ευκαιρία να το διαθέσουν προς ενοικίαση σε ένα απεριόριστο κοινό μέσω της πλατφόρμας της AirBnB, επιτρέποντας του να το βρουν και να το επιλέξουν για τη διαμονή τους.

Τί θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την καταχώρησή σας στην AirBnBε

1. Δώστε στον ταξιδιώτη σας μία σαφή εικόνα του ακινήτου σας

Εάν λοιπόν είστε ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου που θα θέλατε να το ενοικιάσετε μέσω της πλατφόρμας AirBnB, τότε θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι απευθύνεστε σε ένα κοινό που δεν γνωρίζει τίποτα για το ακίνητο αυτό, ούτε ενδεχομένως και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Επομένως, η πρώτη εμπειρία ενός ταξιδιώτη για την διαμονή του είναι η πρώτη εντύπωση που θα αποκτήσει, βάσει μόνο των πληροφοριών που θα του δώσετε οι ιδιοι απομακρυσμένα.

Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό σας και να τις καταχωρήσετε με τρόπο που θα δίνει στον ταξιδιώτη μία ξεκάθαρη εικόνα και αντίληψη του χώρου στον οποίο θα μείνει :

  • Σαφή περιγραφή δωματίων και εξωτερικών χώρων, χωρίς περιττές πληροφορίες
  • Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με σωστό φωτισμό
  • Σαφείς πολιτικές για το τί επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται (κάπνισμα, κατοικίδια κλπ)
  • Αξιοθέατα και δραστηριότητες της περιοχής
  • Μία σύντομη περιγραφή του οικοδεσπότη, χαιρετίζοντας φιλικά και ευχάριστα τον ταξιδιώτη

2. Κάντε σωστό προϋπολογισμό πριν βάλετε τιμές

Πολλές φορές πριν ξεκινήσουμε ή πριν επενδύσουμε σε κάτι , κάνουμε έναν λανθασμένο οικονομικό προϋπολογισμό, λόγω βέβαια της έλλειψης εμπειρίας που έχουμε γι’ αυτό.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε έναν προσεκτικό υπολογισμό στα έξοδα που θα έχουμε (πάγια, αναλώσιμα, προσωπικό καθαριότητας κ.α.) καθώς και έρευνα ανταγωνισμού στην περιοχή μας, πριν αποφασίσουμε την τιμή ενοικίασης που θα δώσουμε στο ακίνητό μας.

Θα πρέπει, επίσης, να έχετε υπόψη σας τις ειδικές περιόδους του έτους, όπως είναι οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, κ.α.), εποχές (καλοκαίρι, κ.α.), τοπικές ή εθνικές εκδηλώσεις (καρναβάλι, διαγωνισμός ιστιοπλοΐας κ.α.) ή και άλλες έκτακτες περιστάσεις (καιρικά, οικονομικά, εθνικά, υγειονομικά κ.α. φαινόμενα), ώστε να αυξήσετε ή να χαμηλώσετε τις τιμές σας.

Συνυπολογίστε επίσης στα έξοδά σας, κάποιες επιπλέον παροχές που μπορεί να χρειαστεί να δώσετε, αλλά αντίστοιχα και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές.

3. Δημιουργήστε email για το κατάλυμά σας

Εφόσον αποφασίσατε να διαθέσετε το ακίνητό σας στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας της AirBnB, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα email για το κατάλυμά σας στο οποίο η AirBnB θα επικοινωνεί όλη την αλληλογραφία με τους εν δυνάμει ή υπάρχοντες πελάτες σας.

Αν και η διεύθυνση του email σας δεν θα είναι ορατή σε όσους σας αποστέλλουν κάποιο μήνυμα μέσω της πλατφόρμας, συμβουλή μας είναι να εμπεριέχει το όνομα του καταλύματός σας, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιείτε πλέον για όλες τις υποθέσεις που το αφορούν και να έχετε όλα τα μηνύματά σας συγκεντρωτικά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι, το email θα γίνει πλέον ένα απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο και η καθημερινή σας ρουτίνα καθώς θα πρέπει να το ελέγχετε τακτικά μέσα στην ημέρα, για να ενημερώνεστε και να ανταποκρίνεστε άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα σας ζητηθεί.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι, ένα email είναι μία έγγραφη επιβεβαίωση και ένα έγκυρο ντοκουμέντο για οποιαδήποτε αλλαγή ή διαφωνία ενδεχομένως προκύψει. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχετε την διατύπωσή σας ώστε να είστε σαφείς και ακριβής σε αυτά που αποστέλλετε, χωρίς να παραλείπετε βέβαια να είστε πάντα φιλικοί.

Ποια η διαδικασία για την καταχώρηση του ακινήτου σας στην AirBnB

Α. Aπό το 2018 όλοι οι ιδιοκτήτες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων θα πρέπει αρχικά να δηλώσουν το ακίνητό τους στην ειδική πλατφόρμα που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και να αποκτήσουν τον αριθμό μητρώου ακινήτου.

Β. Εφόσον αποκτήσετε τον αριθμό μητρώου του ακινήτου σας, τότε μπορείτε να προxωρήσετε με την καταχώρησή του στην πλατφόρμα της AirBnB. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη για όσους είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και εφόσον έχετε λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω:

1. Εγγραφή και σύνδεση ως χρήστης 2. Ακολουθήστε τα βήματα για την συμπλήρωση στοιχείων που θα σας ζητηθούν: Βήμα 1ο : Τύπος καταλύματος, διεύθυνση, αριθμός κρεβατιών, παροχές κ.α. Βήμα 2ο : Φωτογραφίες, περιγραφή, τίτλος καταλύματος Βήμα 3ο : Ρυθμίσεις κράτησης, ημερολόγιο, τιμές

Γ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι:

  • Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».
  • Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» δύνανται να τροποποιούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πριν την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.
  • Το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» οριστικοποιείται το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή υποστήριξη.

Copyright © by Stay Online, Greece. All rights reserved.

Τ: +30 6906491258 , +30 6906491257      Ε: info@stayonline.gr      W www.stayonline.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *